Skip to main content

Ons verhaal

Alles begon met een brainstorm in 2017 in een kleine kantoorunit op de Bloempothoeve.

Het idee om van natuurlijke, verse producten gin te maken, is ontstaan in de nasleep van het TV-Programma Het Goede Leven. De geuren en aroma’s van de moestuinen uit het programma, hadden iets magisch, doch het was op geen enkele manier vast te leggen. Op foto-en beeldmateriaal na, was de zintuiglijke beleving nauwelijks te bewaren. Met een minimum aan kennis over distilleren, tincturen,… groeide het idee om het totaalaroma van een moestuin vast te leggen in alcohol. Gin was in die periode aan zijn opmars bezig én bovendien zeer geschikt als databank voor smaken en geuren. Omdat het belangrijk was om een ‘zomerse’ sfeer te creëren, werd besloten de focus te leggen op eetbare bloemen, kruiden en fruit.

Nadat het eerste recept op punt stond, was het zaak om een professionele distilleerder te zoeken om een aanvaardbare capaciteit te kunnen ontwikkelen. Zo ontstond de eerste botteling van onze Garden gin in 2018. Paul De Lil werd ‘finetuner’ van dienst.

De hoofdactiviteit op de Bloempothoeve is het telen van verse ingrediënten voor de spirituele dranken. ’s Zomers bloeit er een enorm gamma aan eetbare bloemen, fruitsoorten en kruiden. Alles wordt vers geoogst en onmiddellijk gemacereerd zodat er geen smaken verloren gaan.

Het succes moedigde aan om de ingeslagen weg aan te houden en verder te gaan experimenteren met clusters van verse producten die een bepaalde sfeer of aroma kunnen weergeven. Zo ontstond de Secret Garden Gin, op basis van viooltjes en moerbei. De Sea Garden Gin is gedistilleerd uit zeegroenten die voornamelijk geoogst zijn aan de nabije Westerschelde en het aroma van de Mountain Garden Gin leidt je regelrecht naar de Alpen. 

De likeuren zijn een ander verhaal: De Bloempothoeve heeft een aantal boomgaarden, doch te weinig om rendabel te zijn. De 3 ha perenbomen volstaan echter wél om er een heerlijke perenlikeur van te maken (Fox). Het niet voorziene en ongekende succes van de Fox heeft ertoe geleid dat onze eigen oogst niet meer volstaat en we peren moeten aankopen bij collega-fruittelers. Hetzelfde geldt voor de appelen, waar de Cox van gemaakt wordt. 

Onze rum komt uit de Caraïben en verrijkten we zelf met rabarber en blauwe bessen.

Inmiddels is het bedrijf gegroeid: we produceren 17000 flessen per jaar, de opslag mogelijkheden zijn uitgebreid, de verpakkingslijn wordt gemoderniseerd,…

Thuisverkoop is één van onze troeven. In combinatie met tuinevenementen maakt het ons product heel toegankelijk voor de verbruiker.

Sinds 2022 hebben we een nieuw proeflokaal en belevingsruimte die onze klanten nog meer in extase brengen…

Santé!

Bart

Bart Verelst (°10/09/1976) studeerde moderne landbouwgeschiedenis aan UGent en is een gepassioneerd tuinliefhebber. Zowel professioneel als in zijn vrije tijd is de natuur nooit ver weg.

Naast het werk op het tuinbouwbedrijf is hij groenjournalist, auteur van tuinboeken, medewerker aan TV-programma’s en stichter van de Garden Gin Company.

De Garden Gin Company is een onderdeel van de Bloempothoeve, het kloppende hart van alle activiteiten.

Het principe ‘From field to bottle’ groeit gestaag maar zeker… De productie bedroeg in 2021 17.000 flessen en het einde is nog niet in zicht.

Kirsten

Kirsten Van Campenhout (°16/06/1983) is opgeleid en werkzaam als archeoloog. Zij werkt dus ook in de aarde, maar op een andere manier.

De liefde voor het buiten werken en de natuur is bij Kirsten groter dan haar kennis over de planten zelf. Al heeft ze ondertussen wel het een en het ander opgestoken van Bart. Kirsten ondersteunt Bart vooral bij de bedrijfsvoering en op administratief vlak. Een dagje buiten werken en voor de planten zorgen is voor Kirsten puur genieten.

Samen met Bart heeft ze drie kinderen bij wie de passie voor het buitenleven met de paplepel is meegegeven.